Vaccinationsrace
De senaste veckorna har vi haft ett riktigt vaccinationsrace! Vidar stackaren är den som fått flest sprutor och det är lika jobbigt varje gång. Det är ju dock för en god sak och förhoppningsvis gör det att vi kan slippa sjukdomar.
Välja vaccin
Det har inte varit helt lätt att bestämma vilka vaccin vi ska ta. Det finns en hel lista med vaccin som rekommenderas och det är inte lätt att veta vilka vi behöver och vilka vi kan låta bli. Det gör det inte heller lättare att vaccinationsbyråerna ju så klart vill tjäna pengar och därför rekommenderar det mesta.
Efter att ha ringt runt och rådfrågat olika vaccinationsställen och läst på om de olika vaccinen, biverkningar och sjukdomarna har vi i alla fall kommit fram till det som passar oss.
Dessa har vi tagit
Vaccinationsracet inleddes med Vidars 1-årsvaccin. Det är två sprutor som ingår i vaccinationsprogrammet och som han fick på BVC. Det var en spruta med vaccin mot difteri, stelkramp, kikhosta, polio, Hib och hepatit B och en med vaccin mot pneumokocker.
Två veckor senare fick Vidar en spruta med vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund. Denna ingår också i vaccinationsprogrammet och ges egentligen vid 18 månader. Eftersom vi ska iväg fick han dock denna tidigare.
Några dagar senare var det dags igen. Denna gången fick Vidar hepatit A och Japansk Encefalit. Just Japansk Encefalit är den som vi velat fram och tillbaka mest kring. Det är en väldigt sällsynt sjukdom som sprids via myggor men som är väldigt allvarlig. Vi kände att vi inte vågade chansa och valde att ta denna trots dess höga kostnad. 7500 kronor kostar det för oss alla att ta denna.
Vid detta tillfälle tog även jag, Izabella, vaccin mot Japansk Encefalit och Tyfoid. Tyfoid är en typ av salmonella som sprids med förorenat vatten och mat som inte är ordentligt tillagad. Denna är tyvärr Vidar för liten för att ta, då man måste vara minst 2 år gammal, så vi får vara extra försiktiga med honom.
Då Andreas passade på att njuta av lite massage när vi vaccinerade oss fick han åka dit några dagar senare. Han fick då vaccin mot Hepatit A (han hade redan Hepatit B sedan tidigare), Japansk Encefalit och Tyfoid.
Om fyra veckor ska vi tillbaka igen för att ta den andra dosen Japansk Encefalit. Andreas tar då sin andra dos Hepatit A och jag ska fylla på grundskyddet med difteri, stelkramp och kikhosta. Difteri, stelkramp, kikhosta och polio ingår i vaccinationsprogrammet och är den spruta vi fick i årskurs 9. När man är runt 30 år är det dags att fylla på den. Andreas hade dock redan fått denna i samband med att han åkte in på sjukhus efter en crash i en cykeltävling i Danmark för 10 år sedan. Konstig grej är att i Danmark säger man att den varar i 10 år, medan man i Sverige säger den varar i 20, så därför slipper Andreas att ta den.
Det som vi valt att inte ta är Malariaprofylax och Kolera. Det är nästintill ingen malaria dit vi ska just nu och därför inget vi behöver ta. Kolera, eller turistdiarré som det är, skulle vi kunna ta men då ingen av oss brukar ha problem med magen och inte tagit detta vid tidigare resor har vi valt att inte ta det.
Vi får väl se hur vi känner i efterhand. 🙂
Inte billigt att vaccinera sig
Det är inte billigt att vaccinera sig. Det får dock ses som en typ av försäkring och dessutom räcker de flesta vaccinen i många år. Vi får helt enkelt passa på att resa snart igen.
Det här kostade det för oss att bli vaccinerade:
- Japansk Encefalit – 1250 kronor per dos. Totalt 7500 kronor.
- Tyfoid – 350 kronor per dos. Totalt 700 kronor.
- Hepatit A – 400(barn), 450(vuxen) kronor per dos. Totalt 850 kronor.
- Difteri, stelkramp och kikhosta – 350 kronor per dos. Totalt 350 kronor
Totalt 9400 kronor.