Från norra till södra Vietnam
Vi har spenderat 15 dagar i Vietnam. Precis det antal dagar som man får vara där utan att ansöka om visum. Vi flög från Siem Reap i Kambodja till norra Vietnam och började i Hanoi, sen tog vi oss hela vägen ner till Ho Chi Minh City i söder där vi flög vidare till Thailand. Längs vägen stannade vi i Hue, Hoi An (mellan Hue och Da Nang, men flög från Da Nang) och Nha Trang och vi har därmed fått uppleva både norra, centrala och södra Vietnam.
Här kan ni hitta alla våra inlägg från våra hektiska dagar i Vietnam. Wow vad mycket vi fått uppleva!
Ett land med varierande klimat
Årstiderna i Vietnam skiljer sig åt beroende på vilken del i landet man är. Detta kan förklara varför det var svårt att hitta information om vilken tid som är den bästa att besöka Vietnam. När vi kom till Hanoi var de i slutet av sin sommar och skulle inom någon vecka gå in i vintersäsong. Här finns varken höst eller vår utan de har endast två årstider.
Kan vara kallt i norra Vietnam
Innan vi åkte var det flera som ställde sig lite frågande till om vi verkligen skulle besöka Hanoi med tanke på att det kanske skulle vara kallt. Vi hade dock fantastiskt väder. Kanske till och med lite åt det varma hållet för att vara en storstad.
Innan vi reste hemifrån kollade vi vädret i Vietnam och det såg ut att vara temperaturer runt 30 grader. Alltså kunde vi glömma alla tankar om att det var kallt och att vi eventuellt skulle vara tvungna att köpa tjocktröjor på plats. I vietnamesiska mått mätt kunde det vara kallt i Hanoi, och ibland är temperaturen nere runt 10 grader under deras vinter. Om temperaturen går under 10 grader får barn stanna hemma på grund av kylan.
Regnperiod i centrala Vietnam
När vi kom till de centrala delarna hade regnperioden precis börjat. Här benämnde de det som att de hade en regnperiod och en torr period. Vi hade ganska tur med vädret och det regnade bara två kvällar och en stund en dag i Nha Trang.
Varma perioden på ingång i södra Vietnam
I Ho Chi Minh city hade regnperioden slutat och de hade gått in i den varma perioden. Även om de har två perioder här också menade vår guide att de framåt mars går in i den jättevarma perioden. Något vi var glada att slippa då det var svettigt som det var.
Värdelös engelska
I Thailand går det att ta sig fram med hjälp av enkel engelska. I Kambodja pratade många förvånansvärt bra engelska. I Vietnam räknades det som bra engelska om det gick att genomföra en beställning av Cola Zero, men med det måttet var det inte många som blev godkända på rak arm.
Inte ens på hotellen, restaurangerna eller turistsevärdheterna kunde de engelska. De var så hopplösa på engelska att när vi stod och fick hjälp med den borttappade mobilen stannade ett par från Indien bara för att säga att det var så befriande att höra någon prata engelska för att alla var så dåliga på det.
Trängs i kön
Något vi fått erfara flertalet gånger är att vietnameserna gärna trängs. Deras taktik är att skicka fram en som smyger sig in framför. När man tänker skit samma, jag orkar inte argumentera med någon som inte kan engelska, kommer en lång svans med folk som ju så klart ska in eftersom deras sällskap är där framme. När vi påpekade till en att hon trängde sig förstod hon inte alls vad vi menade.
Pho – Som gjort för att säga fel
Pho är en vietnamesisk nudelsoppa som äts till frukost, lunch och middag. Skulle inte heller förvåna mig om det är några som brukar fika med pho också. Till frukost var vi inte så taggade på det, då åt vi hellre deras baguetter, Banh Mi.
Och på tal om Pho, så har vi fått reda på att det uttalas far, som i engelskans långt bort. Detta är ganska kul om vi tänker tillbaka på vår första kväll i Nha Trang när vi hamnade på en Pho-restaurang efter tips från receptionen. Vi bad om tips på en vietnamesisk restaurang och hon sa att den var ”far”. Vi sa att vi inte ville ha en som låg ”far away” utan en nära. Hon fortsatte upprepa far och när hon klickade i adressen på Google maps i vår telefon var den ju såklart inte långt bort utan hon försökte förklara att det var ett Pho-ställe. Om man uttalar det Pho, som det stavas, betyder det prostitution. Vi har alltså sagt väldigt fel hela tiden. Så kan det gå bland nya språk.
Kaffe, te och bubbelte
Vietnameserna måste få i sig så mycket vätska. Det säljs kaffe överallt och på många av caféerna har de inget ätbart utan bara dricka. Överallt man kommer får man te. Eller i alla fall en jättesöt, varm dryck. Den smakar inte alls som te hemma. Dryckerna varieras i oändlighet. Kokoskaffe, äggkaffe eller te med bubblor i. Vid köp av en ischokladdryck var drycken fylld med geleliknande bitar med en konstig chokladsmak. Mycket underligt!
Trottoarerna i Vietnam är till för parkering
Kvalitén på trottoarerna har vi nämnt flera gånger. Även om de var bättre i de större städerna var det även där svårt att gå med en barnvagn. Anledningen till detta är helt enkelt att ingen går på trottoarerna. Det är faktiskt nästan ingen som går alls. Alla åker moped. Trottoarerna använda därför oftast som parkering för mopeden medan föraren är inne och dricker kaffe eller sitter och äter. Som parkering och till allt annat förutom just att gå på.
Sitter och äter gör man inte på en uteservering som hemma utan här är trottoaren uteserveringen. Restaurangerna ställer ut mängder med små plastbord och pallar precis utanför dörren och sen sitter alla på de låga pallarna och äter sin Pho.
När restaurangerna ”dukat ut” och folk har parkerat blir det helt enkelt inget kvar att gå på. I Ho Chi Minh City hittade vi några ställen med otroligt bra trottoarer. I alla fall om man inte har vagn eller är rullstolsbunden. De har nämligen satt upp järnrör i marken för att hindra mopedister att köra upp där.
Och det insåg vi var en bra grej, just för att förhindra mopedisterna. För om det är rött i en korsning och det saknas järnrör/hinder kör de helt enkelt upp på trottoaren, kör förbi korsningen och kör sedan ut på vägen framför korsningen igen. Och voila, så har man tagit sig förbi hela kön, rödljuset och alla gående.
Hus på höjden
Arkitekturen i Vietnam har skiljt sig åt ganska mycket mot hur det varit i de andra länderna vi varit i. Det har såklart skiljt sig i de olika delarna av landet också men det som varit signifikant har varit husen på höjden. Smala, smala hus som står tätt intill varandra. Ofta har samma restaurang tre eller fyra små våningar ovanpå varandra. På så sätt blir det fler restauranger och affärer som får ligga på markplan, men betydligt bökigare att gå in och hitta ett bord med barnvagn.
Barnvagn + Vietnam = ?
Om det är smidigt med barnvagn i Vietnam? Inte direkt. Sammantaget har det varit ett intressant land att resa genom och vi är väldigt glada att vi valde att åka till Vietnam. Vi är dock inte superfrälsta och mest troligt kommer vi inte åka tillbaka. Vi kan dock rekommendera ett besök i landet.